Din livs stil - Med Renée Svärdsjö
Din livs stil. Med Renée Svärdsjö – krögare på
Varggransstugan 905 meter över havet.
När nordanvinden tar fart och viner över fjällen i Härjedalen och snön yr håller man sig inne. Förutom om man heter Renée Svärdsjö och har en mice-en-place att göra. Då är det bara att stiga upp lite tidigare för att hinna upp till restaurangen som tronar på toppen vid Varggranstjärnen 905 meter över havet i Vemdalsskalet. För det kan ta lite tid att ta sig upp den sista kilometern; som bara nås till fots, med skoter eller med fyrhjuling när snön fallit. Och det sistnämnda – fyrhjuling med larvband – är Renées arbetsfordon som hon enträget kämpar sig upp med den branta, slingrande vägen upp till restaurangen. Tidiga mornar fullastad med alla råvaror och sena kvällar fullastad med allt skräp som alla gäster varje dag genererar.
Köket är litet och varmt. Men utsikten som Renée har här, när hon gör iordning den ”krispiga grisen” är svårslagen. I horisonten tornar fjäll efter fjäll upp sig och långt nere i dalen syns Vemdalsskalets torg som både sommar- och vintertid är full av kicksökande, naturälskande och för den delen också bara helt vanliga turister som tagit sig till Vemdalen för att få sig just en kick, en nypa frisk luft och vidgade vyer. Och sedan 2019 väntar alltså också en riktig matupplevelse för alla som hittar upp till Varggransstugan.
För henne
”Lika många ägg som mjöl. Dubbelt med mjölk – så blir det inget söl.” hör man Renée säga i bakgrunden. Hennes mormors recept på pannkakor sitter inpräntat i ryggmärgen. Även om det snarare lagas mer kulinariska läckerheter i det här köket än pannkisar. ”Jag brukar säga att jag haft tre ben att stå på yrkesmässigt genom livet hittills; skidåkningen, (Renée har tävlat i puckelpist i världscupen), krogen, (hon har också hunnit med att arbeta både på Sheraton och Ulriksdals värdshus), och kläddesignen, (jodå - en utbildning på Tillskärarakademin i sömnad och kläddesign finns i bagaget).” säger Renée som alltså numera driver Varggransstugan, som hon köpte 2019, tillsammans med sin man Lars och vännerna Agneta och Gugge. Då: en lite luggsliten våffelstuga som varit stängd i femton år. Nu: en restaurang värd en egen resa – som det brukar heta i restaurangsammanhang.
”Maaaalin!” ropar Renée plötsligt och högt, när vi på Johnells är på besök. ”Mat i luckan!”. Visst brukar det vara fullt här; sommar som vinter – men just nu är restaurangen mer överfull än vanligt. Inte bara av hungriga människor utan just i dag också full med kläder från Johnells höstkollektion. Det är nämligen här som vi i år är och plåtar och filmar alla fantastiska handplockade plagg under två fullspäckade dagar. Modeller, marknadschef, fotograf, filmare och Art directors måste ju också äta och eftersom vi i år snällt fått låna Varggransstugan och använda som fond för de många bilder vi ska kommunicera med i år, så får vi också snällt hjälpas åt att se till att maten kommer på borden. Malin – till yrket formgivare och projektledare – får rycka in som servitris. Vilket känns familjärt och härligt – precis som alla andra dagar på Varggransstugan. Man känner sig hemma här. Det är direkt och ärligt. Förmodligen är just det en av hemligheterna bakom succén som ägarkvartetten skapat.
Den andra hemligheten är utan tvekan maten. ”Skidälskande frankofiler” – har de kallat sig, vilket märks på maten. Här kan du beställa en Tarte Flambée – varför inte med renkorv och svartkål, en Salade du Périgord med tre varianter på anka eller en vegoburgare på kålrot och halloumi. Och så var det grisen. Den krispiga. Som serveras med glasnudlar, äpplen från Agnetas trädgård och finstrimlad savoykål. To die for.
Att driva Varggransstugan är inget för veklingar. Eller för latmaskar. Det är heller inte ett jobb i vanlig bemärkelse. Det är en livsstil. Som man lever med dag som natt. I snöstorm som i solsken. ”Det är ju lite som att vi fått en chans till att säsonga. Och just det har jag alltid drömt om och sagt. Att när jag blir pensionär ska jag bli en skibum igen.” Detta är ju en bra bit på väg – även om pensionen ligger väldigt väldigt långt bort.”
När vi på Johnells packade ihop oss, efter plåtningen på Varggransstugan och de vidunderligt vackra omgivningarna i början av september, hade snön inte fallit ännu. Istället för vita, oändliga vidder fullkomligt brann fjällen av gula, beiga och röda toner. Precis som höstkollektionen på Johnells.
När solen gick ned bakom bergen och färgade även himlen röd, bröts tystnaden och stillheten endast av de ekade tonerna från Varggransstugans stereo där Renée, som alltid med vovven Albus vid sin sida, för tusende gången hade svårt att slita sig från berget, vyerna och stillheten som omfamnar Varggransstugan. Vi fattar verkligen varför. Njut av alla fina bilder och filmer här på johnells.se, i våra sociala kanaler och i våra butiker och missa inte att besöka varggransstugan.se
För honom
Tech Easy Pant
The North Face
Några snabba med Renée
Namn: Renée Svärdsjö
Livsstil: Skidälskande krögare och livsnjutare
Familj: Tre barn + två bonusbarn, maken Lars Molitor och hunden Albus
Bor: I Vemdalen och i Stockholm
Hur är ditt förhållande till stil?
”Vid sidan av skidåkningen, och intresset för restaurangbranschen har jag en sömnad- och kläddesignutbildning – så intresset för kläder är och har alltid varit stort. Eftersom jag alltid har både designat och sytt många av mina egna kläder, så har jag aldrig blivit särskilt märkesfixerad. Men när jag handlar kläder är jag väldigt mån om att det ska hålla en hög kvalitet. Jag klär mig väldigt situationsmedvetet; i köket, bland långpannor och kastruller är det väldigt varmt och där är det shorts eller kjol nästan året runt. När jag vandrar på fjället, med hunden Albus blir det sportigt och fokus på passform och funktion – där vill man inte att något ska vara i vägen. Men när jag gör storstan så vill jag gärna klä upp mig.”
Har du någon livsstilsdröm?
”Jag och min man Lars har länge sagt att när vi går i pension, ska vi bli skibums igen.”
Hur skiljer sig din stil privat kontra på arbetet?
”Privat klär jag gärna upp mig när jag är i stan, men på fritiden är det funktion som står i fokus. Dresscoden när du jobbar på restaurang är omgärdad av många traditioner och uniformer. Men här på Varggransstugan klär vi oss nog alla lite mer ledigt – vi är ju på en bergstopp!”